Ongewenst gedrag


U wilt als werkgever uw medewerkers een veilige werkomgeving bieden. Daar is geen plek voor ongewenst gedrag in welke vorm dan ook. Op deze pagina vindt u meer informatie over ongewenst gedrag op de werkvloer. En een aantal diensten om u hierbij te adviseren en helpen.

Ongewenst gedrag op de werkvloer onderzoeken

Wat is ongewenst gedrag?


Ongewenst gedrag is lastig te definiëren. Wat door de een als grappig ervaren wordt kan voor de ander heel onprettig zijn. Grensoverschrijdend gedrag als pesten, discriminatie en (seksuele) intimidatie zijn de meest herkenbare vormen van ongewenst gedrag. Het kan in verschillende lagen plaatsvinden, onderling tussen collega's, tussen medewerker en een klant of tussen een leidinggevende en een collega. In dat laatste geval zien we dat er vaak sprake is van machtsmisbruik.


Wat kunt u doen bij melding van ongewenst gedrag?


1. Veilig melden

Als Als dit aan de hand is in uw organisatie wilt u dit natuurlijk weten en melding ontvangen. Belangrijk daarbij is dat uw medewerkers weten waar zij terecht kunnen. Vaak weten zij niet waar ze een melding kunnen doen en of daar vertrouwelijk mee om gegaan wordt. Dat maakt de drempel om te melden vele malen hoger. Er zijn meerdere organisaties die software aanbieden om anoniem en vertrouwelijk een melding te laten doen.


2. Integriteitsonderzoek

Natuurlijk helpen we u op het moment dat er een melding is gedaan of meerdere signalen wijzen op ongewenst gedrag. Dan voeren we een zorgvuldig en discreet onderzoek uit. Daarbij koppelen we een ervaren onderzoeker aan een gedragswetenschapper, een unieke combinatie. Zij gaan o.a. in gesprek met de persoon die een melding heeft gedaan (als dat bekend is) en zullen aanvullend onderzoek doen om het verhaal te verifiëren.


Hoe kunt u ongewenst gedrag proberen te voorkomen?

Maar veel beter is het om uw organisatie zo in te richten dat ongewenst gedrag in welke vorm dan ook zo veel mogelijk wordt voorkomen. Dat doet u door uw procedures en beleid zo in te richten dat er duidelijk is wat er van medewerkers wordt verwacht en vooral niet verwacht. Betrek uw medewerkers daarbij en maak de onderwerpen bespreekbaar.


Er is vanuit de psychologie veel onderzoek gedaan naar het beïnvloeden van gedrag en het ontwikkelen van een organisatiecultuur. De gedragswetenschappers van Hoffmann gaan in gesprek met medewerkers uit alle lagen van een organisatie. Aan de hand van die gesprekken analyseren zij de huidige cultuur en doen als het ware een nulmeting. Vervolgens wordt bepaald wat de gewenste cultuur is binnen de organisatie. Door de kwetsbaarheden en risico's van een organisatie in kaart te brengen is het duidelijk waar er door middel van interventies aan gewerkt kan worden om tot het gewenste gedrag en dus de juiste cultuur binnen een organisatie te komen.

Hulp of advies nodig bij het thema ongewenst gedrag?

Bekijk hieronder onze diensten.

Integriteitsonderzoek

Wanneer u een melding heeft ontvangen van een misstand kunnen we een integriteitsonderzoek starten. Door middel van een feitenonderzoek kunnen we een reconstructie maken van de gebeurtenissen.

Meer informatie →

Juridische bijstand

De advocaten van Lexence beschikken over specialistische kennis van het arbeidsrecht, ondernemingsrecht en procesrecht. Door middel van grondige analyses en scherpe antwoorden garanderen wij een heldere strategie, gericht op het best haalbare resultaat.

Meer informatie →

Gedragscode/integriteitsbeleid

We kunnen u helpen met het opzetten van de juiste procedures zoals een gedragscode of een integriteitsbeleid zodat voor elke medewerker duidelijk is wat er van hen wordt verwacht.

Meer informatie →
Share by: